08-07-09

Werchter 2009

 

 

Het was weer dik in orde.

Vier dagen ondergedompeld in muziek.

Ik ging alleen.

Blijkbaar hebben heel wat mensen afgehaakt.

Of word ik oud?

 

Het leuke is dat ik ondertussen een groep Werchter-vrienden-kennissen heb.

Door elk jaar op hetzelfde plekje te staan, kom je steeds weer dezelfde mensen tegen.

Dat is best gezellig.

Ook nieuwe mensen leren kennen.

Twee koppels uit Malta bijvoorbeeld.

Waar we ooit (tien jaar geleden) op huwelijksreis gingen.

Leuk om mee te babbelen.

 

Voor de rest was het warm.

Al heb ik veel de tent opgezocht en tussendoor ook de schaduw.

De regenbui met windhoos heb ik gemist.

Ik genoot van een concert in de tent.

 

Eten en drinken heb ik meestal mee.

Al is een obligaat frietje altijd meegenomen.

Snoepjes en koekjes werden ook door mijn omstaanders zeer gesmaakt.

De vaste kern kent me al.

 

Uiteraard wil ik ook wel iets kwijt over de muziek.

Ik zie hier en daar mensen een top 10 opschrijven.

Ik vind dat echt moeilijk.

Ik houd namelijk van veel muziekjes.

Ik ga gewoon vertellen wat ik zag.

En er een beetje commentaar bij geven.

Dag per dag.

Chronologisch.

Here we go...

 


 

Donderdag

 

Eagles of Death Metal - Main stage: Geweldige lap vettige rock, met een grappige frontman. Had zijn moeder en zijn zoontje mee. Was de ideale opener van een rockfestival. Ik was meteen mee...

 

Emiliana Torrini - Pyramid marquee: Mooi, zonder meer. Iets te zacht, waardoor de muziek soms verdween in het geroezemoes. Naar het einde toe wel wat sneller en daardoor sloeg het bij mij dan ook beter aan. Mooi, zonder meer dus.

 

Fleet Foxes - Pyramid Marquee: WAUW! A capella starten in een muisstille tent, het ene fantastische meerstemmige nummer na het andere, een geweldige ontvangst door het publiek (nog voor ze gestart waren zelfs), dolgelukkige groepsleden, die je verbaasd zag genieten (één van hen stond vlak naast mij zijn mails te checken tijdens het concert van Emiliana Torrini). Staat zeker in mijn top 10 - moest ik er één maken...

 

Placebo - Main Stage: ze stonden er. Ik vond het het beste optreden dat ik al van hen zag. Zeer strak. Ze amuseerden zich blijkbaar wel. Ze hebben ondertussen ook een heerlijke backcatalogue om uit te kiezen. Geweldige set.

 

En toen wou ik naar huis. Ik heb niks met Oasis. Mijn omstaanders overtuigden me ze op z'n minst een kans te geven. Aan het begin van het tweede nummer wist ik het wel. Tijdens de rit naar huis nog wat verder geluisterd op de radio. Viel me echt tegen. The Prodigy had ik wel willen zien, maar ze speelden van tien na één tot ongeveer half drie. Aan het begin van een vierdaagse teveel van het goede. Ik wou nog te veel zien.

 


 

Vrijdag

 

Just Jack - Main stage: leuke opener van dag twee. De groep amuseert zich duidelijk ook. Hebben een aantal toffe nummers.

 

Henry Rollins - Spoken word - Pyramid marquee: grappig om iemand te hebben die een uur komt praten op een rockfestival. Hij was bij momenten grappig, soms heel to the point. Hij riep ons allemaal op om iets positiefs te veranderen in de wereld: maak wat vrienden hier waar je mee in contact probeert te blijven. Ik heb alvast adressen uitgewisseld met enkele Maltezen.

 

Toen nam ik pauze. Rustig in de schaduw krantje lezen en genieten van mijn heerlijke gazpacho - een gewoonte die ik al enkele jaren heb. Te verkrijgen in brik, en dan mag het binnen. Heerlijk fris, en vooral heel lekker.

 

Elbow - Main stage: WAUW! Het concert waar ik zelf het meeste naar uitkeek. Het was wel wat bang afwachten of het zou werken op het hoofdpodium. Wat een groep. Wat een muziek. Verdorie, 't was mooi. En de omgekeerde mexican wave was heel mooi om op je af te zien komen. Nog eentje voor mijn top 10, zeker weten.

 

The Streets vielen me tegen in de Pyramid marquee. Het pakte me niet. Op plaat vind ik ze schitterend, op het podium kwam het bij mij niet over. Ik besluit dus om nog te verhuizen naar het hoofdpodium.

 

Bloc Party - Main stage: goed. Niet ongelofelijk fantastisch. Wel heel goed. Ik zag ze al twee keer op Werchter, en zeker de eerste keer bliezen ze me echt van mijn sokken. Nu waren ze goed. Treedt er reeds gewenning op? Wel, sommige groepen staan misschien wel te vaak op Werchter. De echte hoogtepunten waren groepen die ik nog niet zag. Of waar ik gigantisch fan van ben. Zie later...

 

The Killers - Main stage: ik stond erbij en keek ernaar. De wei ontplofte. Ik snapte het niet. Ik voelde namelijk niets. Ik vond het fake. Sorry.

 

Coldplay - Main stage: Ook heel erg naar uitgekeken en het was dik in orde. De groep zag er heel ontspannen uit, speelde wat ze moesten spelen, zelfs een Michael Jackson-cover, en ja, 't was fantastisch. Prins Laurent, Quickie en Stefan De Clerck stonden vlak achter ons mee te genieten. Nog eentje voor mijn top 10.

 


 

Zaterdag

 

Triggerfinger - Main stage: WAUW! Hier ben ik gigantisch fan van. Ik reed zelfs twee keer naar Zwolle (toch ongeveer 275 kilometer) om ze te zien. En ze waren fantastisch. Dit is echt rock 'n' roll, dit zijn drie fantastische muzikanten, strak in het pak - zelfs 's avonds laat nog steeds in hetzelfde pak - ze kwamen naar Nick Cave kijken. Wat een show. En de wei lustte het, ondanks het vroege uur. Ik genoot met volle teugen. En hoop dat er geen beelden van zijn. In de top 10 ermee.

 

Jasper Erkens - Pyramid marquee: goed. Heel toffe liedjes. Je moet het trouwens maar doen: 16 jaar oud, alleen met je gitaar (af en toe met cello- en contrabasbegeleiding). Ik zag hem al van veel dichter bij in een heel klein zaaltje, en vond het dan nog beter. Maar zeker goed. En de zaal lustte het.

 

Regina Spektor - Pyramid marquee: niet slecht. Ook niet echt beklijvend. Ik vond het beter als ze haar gitaar omgordde. Heel mooie liedjes die jammer genoeg wat verdronken in het geroezemoes.

 

Yeah Yeah Yeahs - Pyramid marquee: WAUW! Wat een heerlijk concert. Heel intens. Ik ben helemaal verkocht. Was er heel benieuwd naar. Ik vond het fantastisch. Rammelende rock. Ik ga richting platenwinkel... Weer eentje voor de top 10. Benieuwd hoeveel er nog in moeten :-).

 

Mogwai - Pyramid marquee: WAUW! Weer eentje voor mijn top 10. Voor het eerst met oorstoppen. Ze hebben namelijk een reputatie. Een bende zeer gewoon uitziende Schotten maakte prachtige stiltes en nog mooier lawaai. Eindelijk eens live meegemaakt. Heerlijk!

 

Nock Cave & The Bad Seeds - Main stage: WAUW! Ben ik al aan tien? Hier keek ik ook erg naar uit. Grinderman vorig jaar was één van de beste concerten die ik toen zag op Werchter. Ik was wat bang dat het nooit even goed zou zijn, maar kijk: een prachtige setlist, zeer bevlogen muzikanten (Warren Ellis is fantastisch, zelfs als hij alleen met maraca's zwaait) en een heel intens concert. Nick Cave was tot vorig jaar een gat in mijn collectie. Nu twee jaar achter elkaar verantwoordelijk voor twee hoogtepunten. Waarvoor dank.

 

Grace Jones - Pyramid marquee: Luc Janssen kwam vertellen dat ze zoals een echte diva twintig minuten te laat zou zijn. Het werden er uiteindelijk ongeveer 45. De sfeer in de tent was dan ook lichtjes vijandig. Tot ze begon. Het was niet te doen. Elk nummer een niuewe outfit met dito hoed. 61 is ze (volgens één van de tellingen - de meningen lopen nogal uiteen), maar wat ze zaterdag neerzette was ongelofelijk. Ze is ongetwijfeld compleet geschift - afgeleid uit haar bindteksten. De muziek was zeer strak (met dank aan een fantastische groep op de achtergrond), de diva danste als bezeten en - echt een hoogtepunt - hoelahoepte zeven minuten lang tijdens het zingen van Slave to the rhythm. Respect. Top 10, here she comes...

 

Tijdens de eerste noten van 2ManyDJ's huiswaarts. Om er de volgende dag weer te staan. Ik vind ze best leuk, maar het raakt me niet echt. Fuiven doe ik wel op een andere moment. Liefst met mezelf aan de draaitafels. Ik draai liedjes tenminste helemaal :-).

 


 

Zondag

 

The Hickey Underworld - Pyramid marquee: heerlijke lappe straffe rock uit België. Ik was er heel benieuwd naar. 't Was geweldig. Soms wat rommelig, maar dat hoort zo. Gaat hen zien. Ik stem ze in mijn top 10.

 

De Jeugd van Tegenwoordig - Pyramid marquee: wat een feest. Normaal gezien erop of eronder, en 't was erop. Wat een feest. Strakke beats, schitterende rhymes, feest van begin tot einde. Zeker met de aanwezigheid van Tommie Barman en Timmie Vanhamel tijdens de afsluiter Holereer. De top 10 wordt niets zonder hen.

 

Lady Linn & Her Magnificent Seven - Pyramid marquee: Heerlijke sfeer, geweldig genietende muzikanten. Regen tijdens het concert - en blijkbaar ook een windhoos - zelfs op het podium. Eén van de blazers moest ontzet worden. Heel leuk concert. Top 10. Misschien er net buiten.

 

The Script - Pyramid marquee: boy oh boy - of moet ik zeggen: girls. Het gegil was zeer hard. De groep stelde niet veel voor. Waarom ik bleef? Ik had een heel goed plekje en was zeer benieuwd naar de volgende groep.

 

Ghinzu - Pyramid marquee: Brusselse groep, vooral in Wallonië bekend. Speelden de pannen van het dak - doen misschien iets te koel, maar soit. Tot ze geen juice meer hadden... elektrische panne, tien minuten lang. Wel grappig hoe de zanger het tweede deel aankondigde: we spelen al voor de tweede keer op Werchter, op dezelfde dag. Ik was onder de indruk. Had er al veel over gehoord en vond hen live zeer overtuigend. Ook top tien of net niet.

 

Nine Inch Nails - Main stage: WAUW! Ook één van de groepen waar ik ongelofelijk naar uitkeek. Zijn bezig aan een voorlopige afscheidstoernee. Nog nooit gezien. Zwaar onder de indruk. Schitterende show - heel sober, rechttoe, rechtaan, der boenk oep, zoals ze zeggen. Ik heb met een uur en een kwart volledig gegeven (mijn buren waren onder de indruk). Een waardige afsluiter van een heerlijke vierdaagse.

 

Want ja, dan keerde in huiswaarts. 't Was goed geweest. Als ik goed telde elf groepen zeker in top 10, enkele op het randje van diezelfde top tien. Miljaar, 't was weer goed. Metallica heb ik met plezier aan me voorbij laten gaan - als ik zelf 45 minuten de nummers mag bepalen en als ze dan ook stoppen - kort maar krachtig - blijf ik zeker eens kijken. En de nieuwsgierigheid voor Milk Inc. was niet groot genoeg. Eindigen met een hoogtepunt - en dat was NIN zeker en vast - maakte dat de vierdaagse weer een mooi afgerond geheel was.

 

Miljaar, 't was goed. Op naar de volgende...

 

 

Commentaren

2010 en bij die volgende zullen wij ook bij zijn! basta!

Gepost door: Joël | 08-07-09

2010 en bij die volgende zullen wij ook bij zijn! basta!

Gepost door: Joël | 08-07-09

The Killers gezien via de pc. Ik vond het best te pruimen, goed zelfs; mooi in beeld gebracht en een prachtig alternatief tussen Werchter ter plekke of thuis voor de computer zitten. Maar ja, coloribus et gustibus ...
Een optreden van Colplay kon ik natuurlijk op mijn buik schrijven, dit werd niet uitgezonden.

Dat je er van genoot is het beste. Goed verslag trouwens. Nog vlug 'ns gereageerd voor we vertrekken naar het land van Laura Pausini.

Prettige vakantie :-)

Gepost door: ratjezoef | 08-07-09

De commentaren zijn gesloten.